Om du har ett äpple vill du dela det med mig..

Om du har ett äpple vill du dela det med mig...Det här med att dela är en konst.. som Elly och Nadja inte behärskat än. Oftast i alla fall.
Men dem sinsemellan är det ganska bra ändå. De tar vad dem vill ha och ingen brukar bli upprörd. Vill man behålla bytet är det bara att ta tillbaka det och på så vis bollas saken fram och tillbaka ganska rättvist. De är för det mesta ganska jämnspelta.
Värre blir det när andra (mindre, försiktigare) barn är inblandade. Då kan nog Elly och Nadja uppfattas som ganska gå-på-iga. De är ju som ni förstår ganska vana andra barn (varandra) och att ta för sig av intressanta ting.
Särskilt skrämmande kan det nog vara om både Elly och Nadja ger sig in i kampen.
Tidigare har vi inte försökt lära dem så mycket om att dela, att inte ta andras. De har ju varit så små. Men nu är det nog hög tid.

En annan sak som det är hög tid med är att få Nadja att sluta slå Elly i huvudet med hårda föremål. Det har vi visserligen alltid försökt med. Men hittils har resultaten varit ganska varierande. Hon kan sitta och slå en grej mot något annat föremål och lyssna till det "fina" ljudet när Elly kommer traskande och man riktigt ser hur iden tar form i hennes huvud. Nästa sekund är hon där och fortsätter överlyckligt bankandet på Ellys stackars skalle.  Ellys huvud måste ha en särskilt fin klang då detta verkar vara exeptionellt skoj.

Skills, 9-10 månader:

> Stå utan stöd. Nadja kan riktigt långa stunder nu. Elly vet jag inte riktigt med då hon bara släpper om det finns ett syfte.
>  Gå med gå-vagn. Det har visserligen Elly varit ganska haj på länge.
> Vinka.
> Säger mamma, pappa, titta, (la)mpa, (r)? Elly är ganska (milt uttryckt) fokuserad på ordet titta och Nadja är förtjust i (la)mpa.
> Peka ut lampan (och ibland andra saker).

Nadja står själv
.


Elly har varit väldigt kinkig i en period nu. Gnällt för allt och ingenting och varit sämre på att äta. Hon har varit så här förut i korta perioder och det har gått över av sig själv. Men vi har aldrig lyckats lista ut varför. Denna gång kan det kanske vara förkylningen i sig eller uttråkning pga att vi fått stanna hemma pga förkylningen.
Men jag tror att det börjar ordna upp sig.
Förkylningen kan nu räknas som passerad och vi släpptes ut i vildmarken (öppna förskolan) igen. Det gjorde tjejerna gott.

Här visar Elly exakt hur svårt hon har det.men det har som sagt blivit bättre..

Nadjis tycker pappis är en alldeles suverän lek-mojäng.


Kram

Kvällsmys är mysigast.


Mammas gosisar i pyjamas.Skolan

Ja, nu har jag kommit igång lite. Trivs utmärkt med detta. Som jag kommer ihåg det.
Skillnaden tordes vara att man numera är lite bebis-skadad. När man träffar någon man känner kompletterar man sitt "Hej" med överdrivna vinknings-gester och om någon tar upp begreppet "en röd tråd" börjar man genast nynna på fyra elefanter (Ellyfanter) balanseradeeee, på en liten liten spindel trååååd...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0