Elly och Nadja gungar.

Elly och Nadja har blivit så stora.

Framsteg vid 7 månaders ålder:
  • Kryper. Elly krälade visserligen i början (men det gick jätte snabbt) men kryper på knäna nu.
  • Sätter sig upp själva och sitter stadigt.
  • Nadja börjar jollra tvåstavigt. Elly började redan vid lite mer än 6 månader.
Framsteg vid 8 månadersålder:
  • Klättrar själv upp på en låg säng (ca 3 dm hög).
  • Reser sig upp mot möbler till helt stående.
  • Nadja klappar händerna när man ber henne.. eller när hon vill ha berömm.
  • Nadja kan kasta en liten boll.

Elly och Nadja utvecklas väldigt lika. Det skiljer oftast max en vecka eller två på när de lär sig en sak. Men det finns två saker som brukar skilja dem åt:
  1. Nadja börjar lära sig en sak väldigt tidigt. Men det tar tid innan hon blir riktigt bra. Elly börjar lite senare, men blir bra väldigt snabbt.
  2. Nadja gör en ny sak för att göra saken. T.ex. ställer hon sig upp för att hon vill stå. Elly gör en ny sak för att göra något. T.ex. ställer hon sig upp för att nå en leksak. Elly har alltid varit lite pryltokig och jag tror det är det som driver henne.

Det är kul att de utvecklas. Men vilket liv det är på dem. Det är inte ens stilla i två sekunder. Man får slänga till dem något nytt och riktigt intressant om man vill hinna med en kopp kaffe.
Först drar Elly i väg och sen skyndar Nadja efter. De hänger i hop de där två och helst ska det delas på samma kvadrat decimeter. Det är ont om respekt för det personliga utrymmet och det krälas båda över, under och emellan utan några som helst restriktioner. Nadja har dessutom fått en ny hobby; att smiska Elly och Elly kontrar med att försöka suga på hennes hälar och knän. De kan verkligen roa varanndra.. och reta varanndra. Tack och lov är de ganska härdade och det är inte ofta de protesterar mot varandras, ibland hårdhänta, behandling.

Så här går det när man inte kan sitta still. Då åker man i lådan;-)Det är trist här. Får jag hoppa in till dig syrran?
I dag var vi uten en stund på kvällen, innan läggdags. Vi gick till lekparken utanför förskolan Balder och testade babygungorna. Ja, någon större sving vågade vi oss inte på (och tur är väl det) men de fick provsitta iaf och åka lite fram och tillbaka. Det var skoj!

Nadja hänger!


Elly hänger!Elly och Nadja har föressten fått flytta till sitt egna delade rum. Det är andra natten de sover där nu och det har inte varit några som helst problem. De sover lika bra som hos oss. Eller kanske t.o.m. bättre. Nu väcker inte vi dem.

Thå thöta, mina älskade små hjärtan!

Godnatt!

Ikea

I dag åkte vi till Ikea med småttingarna:-) Tog bussen från torget. Vi fick plats på den andra som kom.
Men det uppstod en liten fajt med en annan mamma. Vi ställde vagnen längs med bussen och då fick inte hennes vagn plats (hon kom efter oss) och hon ville att vi skulle ställa den över mittgången eller gå ut.
Vi har tidigare fått en utskällning av en busschafför för att vi ställt vagnen på detta sätt (ej tillåtet av säkerhetsskäl) och vi ville såklart inte göra om det misstaget. Men då mamman knappt pratade ett ord svenska så vet jag inte om hon förstod vad vi menade. Hur som helst så kom tillslut busschaffören och sa till oss att ställa vagnen över mittgången. Vi förklarade för honom att vi inte trodde att det var tillåtet. Vilket han håller med om men tycker att man kan tänja lite på reglerna eftersom det ändå inte är så mycket folk på denna linje.
Som sådana goda bussresenärer som vi är gjorde vi som vi blev tillsagda och alla passagerare fram i bussen (varav flera äldre personer) fick klättra över vagnen. Härligt.
Men nu kan man ju fråga sig vad det är som gäller för alla våra framtida bussresor. Ska vi bryta mot säkerheten och riskera att få en ilsken busschaffis på oss eller ska vi följa reglera och riskera att få ilska bussresenärer med barnvagnar på oss?
Vi får nog helt enkelt höra av oss till värmlandstrafik och fråga hur vi ska göra och förhålla oss till det i fortsättningen.

Förövrigt är jag förbannat trött på alla som släpar med sig barnvagnen bara för att åka gratis. Deras barn har ju sen länge växt ur den och sitter i stället på sätet bredvid. Reglen om att man åker gratis med vagn är ju till för att man ska slippa lämna sitt barn för att gå fram och betala. Men det faller ju om ungen är 5 år och kan promenera fritt.
Visst, det är ju synd om dessa personer är så fattiga att de inte kan betala bussen. Men det känns ju onödigt att deras vagnar ska ta upp plats i onödan och hindra oss andra, som verkligen behöver vagnen, från att åka. Då betalar jag hellre och kommer med var eller varannan buss i stället för att behöva vänta 3-4 stycken innan vi får plats. Jag har faktiskt hör att det kan bli aktuellt. Att de ska ha ett system som gör det möjligt att betala för resan utan att behöva lämna barnet. Jag längtar!

Ikea besöket gick finfint. Vi köpte bara smågrejer eftersom vi var tvungen att bära allt. En rullgardin till barnrummet så att Elly och Nadja ska kunna börja sova där, en mjuk barnmatta för dem att krypa på, förvarings tyglådor, pås-stänga-igenare, krabbis 4 och nykelpigis. Vill så gärna köpa nya (barnsäkrare) vardagsrums möbler där i från. Men det får vänta tills vi har en säker inkomst igen.
Vi stannade en stund på restaurangen och jag måste erkänna att det var riktigt bra där.- Säg mig, är det två lika?
- Nej, det är en tjej och en...krabba(!)Spacebabies

RSS 2.0